ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ

τενοντιτιδεςΟι τένοντες είναι ταινίες ινώδους ιστού που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Με τον όρο τενοντίτιδα ορίζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται σε μια από αυτές τις δομές. Αντίθετα, μιλάμε για τενοντοελυτρίτιδα όταν η φλεγμονή πλήττει, εκτός από τον τένοντα, και την προστατευτική θήκη (έλυτρο) που τον περιβάλλει.

 

Η διαταραχή μπορεί να αφορά οποιονδήποτε τένοντα, αν και μερικοί από αυτούς είναι πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο της φλεγμονής. Πρόκειται για τους τένοντες των μυών του ώμου, του Αχίλλειου τένοντα, των τενόντων του καρπού, των τενόντων των μυών του αντιβραχίονα στο ύψος του αγκώνα, του επιγονατιδικού τένοντα που προσφύεται στο γόνατο.

 

Προφανώς, τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία εκδηλώνονται. Σε κάθε περίπτωση, οι τραυματισμένοι τένοντες προκαλούν πόνο κατά την κίνηση ή τη συμπίεση, ενώ ακόμα και μικρές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.

 

Είναι επίσης δυνατόν να παρουσιαστεί διόγκωση, ιδιαίτερα όταν η φλεγμονή πλήττει και την προστατευτική θήκη, όπου μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό.

 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τενοντίτιδας είναι αυτές του υπερακανθίου, του δικεφάλου, και του επιγονατιδικού τένοντα.

 

 

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ


 

Αποτελεί σύνδρομο υπέρχρησης και προσβάλει σχεδόν όλες τις ηλικίες των αθλητών. Η φλεγμονή που αναπτήσεται αλλάζει με την πάροδο της ηλικίας, εμφανίζεται κατά την εκτέλεση μιας προσπάθειας του αθλητή, ενώ ο πόνος που την συνοδεύει αρχίζει από την άρθρωση του ώμου και σιγά-σιγά απλόνεται προς τα κάτω, στην έσω πλευρά του βραχίονα. Σε αρκετές περιπτώσεις η κίνηση μπορεί να περιοριστεί, αλλα υπάρχει ένα επώδυνο τόξο στην απαγωγή απο 80-120 μοίρες, ενώ δεν αποκλείεται να επιρεάζεται η έξω στροφή της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.


 

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

 

Ο πόνος που προκαλείται στην εμπρόσθια περιοχή του ώμου από φλεγμονή της μακράς κεφαλής του δικεφάλου αποκαλείται ως τενοντίτιδα του δικεφάλου ή αλλιώς δικεφαλική τενοντίτις. Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς ξεκινάει από το υπεργλήνιο φήμα της ωμοπλάτης με την μακρά κεφαλή και ο τένοντάς του κατεβαίνει από την άρθρωση του ώμου προς τα κάτω, μέσα από την δικεφαλική αύλακα του βραχιονίου και είναι ευαίσθητος στις τριβές. Η ύπαρξη πόνου στην αύλακα του δικεφάλου, αποτελεί ένδειξη ύπαρξης δικεφαλικής τενοντίτιδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν πολλές υποτροπές με φλεγμονώδη τενοντίτιδα ο τενοντας αδυνατίζει και είναι δυνατόν να υποστεί ρήξη.

 

 

 

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ


 

Αποτελεί φλεγμονή στον επιγονατιδικό σύνδεσμο και προσβάλει αθλητές που συμετέχουν σε σπορ που περιλαμβάνουν πλειομετρικές συστολές των κάτω άκρων(jumper’s knee).

 

Παρατηρείται πόνος καθ’όλη την δίαρκεια της άσκησης και προτείνεται ξεκούραση και φυσικοθεραπεία σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά. Αν δεν αποδώσει η συντηριτική θεραπεία τότε γίνεται ακτινογραφία για να διαπιστωθεί εάν υπάρξει ασβεστοποίηση στην περιοχή. Επείσης σαν θεραπεία επιλέγεται η ακινητοποίηση και το χειρουργείο.